a f?fogáshoz: 1 vöröshagyma 6 ev?kanál olaj 1 csapott ev?kanál csemege pirospaprika kb. 1 ev?kanál só 1 mokkáskanál ?rölt köménymag 1 kiskanál darált cseresznyepaprika 1 gerezd fokhagyma 1-1 paprika és paradicsom (el is hagyhatók) 50 dkg apróbb csiperke 50-60 dkg pulykamellfilé 2 dl tejföl 1 púpozott ev?kanál finomliszt 1 dl tejszín 1 mokkáskanál ?rölt bors a körethez: 2 kiskanál só 50 dkg finomliszt 2 tojás kb. 4,5 dl hideg víz 2-3 ev?kanál olaj a desszertként vagy el?ételként kínált salátához: 5-6 szem kivi 1 kis fürt piros sz?l? (ha lehet, mag nélküli) 1 aprócska vöröshagyma 20 dkg gauda sajt 4 ev?kanál olaj 1 citrom leve fél mokkáskanál ?rölt fehér bors 1 púpozott kiskanál porcukor 2-3 dkg dióbél vagy mandula
1.
0. perc A pulykaraguhoz a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a fele olajon kevergetve
2 perc alatt megfonnyasztjuk. A t?zr?l félrehúzva a pirospaprikát belekeverjük, majd 5 deci vízzel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, közben a fele sóval ízesítjük, a köménnyel, a csíp?s paprikával meg a zúzott fokhagymával f?szerezzük, és beledobjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot is. Kis lángon 10-15 percig f?zzük.
5. perc Egy nagyobb lábasban kb. 3 liternyi vizet 1 kiskanálnyi sóval felteszünk forrni. Ez a galuska kif?zéséhez kell majd. A gombát megtisztítjuk (elég csak megmosni és homokos talpát levágni), majd cikkekre
vágjuk. A pulykamellet kisujjnyi csíkokra daraboljuk, a maradék sóval, a borssal bedörzsöljük.
10. perc A salátához a kivit meghámozzuk, hosszában félbevágva fölszeleteljük. A sz?l?t megmossuk, a fürtr?l lefejtjük, a szemeket félbevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sajtot vékony csíkokra metéljük. Az olajban a citromlevet, a borsot és a porcukrot kiskanállal simára keverjük, az el?készített hozzávalókat beleforgatjuk. Tálalásig beh?tjük.
15. perc A paprikás levet egy másik lábasba átsz?rjük, a gombát beledobjuk, kb. 8 percig f?zzük. Ez a m?velet el is maradhat, de a mártás ett?l lesz szép, bársonyos.
17. perc A galuskához valókat - beleértve a maradék 1 kiskanál sót is - fakanállal tálban összekeverjük (nem kell nagyon kidolgozni, mert akkor nehezebb bánni vele), hagyományos módon a vízbe szaggatjuk, kif?zzük, lesz?rjük. Langyos vízzel leöblítjük, de vigyázzunk, nehogy nagyon leh?tsük. Az olajjal összekeverjük és letakarva melegen tartjuk.
24. perc Egy serpeny?ben 3 ev?kanál olajat megforrósítunk, majd a húst többször megkeverve 5 perc alatt megpirítjuk benne. Közben a tejfölt a liszttel és a tejszínnel simára
keverjük, a gomba levét ezzel s?rítjük,
1-2 percig forraljuk. Ha kész, belekeverjük a pirított pulykacsíkokat is.
30. perc A gombás-paprikás pulykaragu kész a hozzá tartozó galuskával együtt. A salátát is beh?töttük, tálaláskor csak a durvára vágott diót (mandulát) kell rászórni.
Elkészítési id?: 30 perc.
Egy adag: 403 kcal / 1685 kJ.
Italajánlat: a f?fogáshoz: száraz siller (Szekszárdi kadarka siller 2000).
Forrás: www.eszemiszom.hu