a f?fogáshoz: 60 dkg darált marhahús (eredetileg bárányhús) 1 tojás, 1 csapott kiskanál só 1-1 mokkáskanál ?rölt fekete bors, kakukkf?, origano és bazsalikom 2 gerezd fokhagyma 4-5 ev?kanál zsemlemorzsa 15 dkg feta sajt 2 közepes, kemény paradicsom a sütéshez: 6-7 ev?kanál olívaolaj a salátához: 2 fej saláta 2 karcsú kígyóuborka (kb. 60 dkg) 4 kisebb lilahagyma 4-5 ev?kanál paprikával töltött olajbogyó 1 kiskanál só 1 mokkáskanál ?rölt fekete bors 4 ev?kanál tárkonyecet 10 ev?kanál olaj (eredetileg olívaolaj) a desszerthez: 20 dkg finomliszt 3 tojás, 1 liter tej 5 ev?kanál cukor fél mokkáskanál só 4 dkg vaj az öntethez: 50 dkg sárgabarack 5 ev?kanál cukor 2-3 ev?kanál barack- pálinka
0. perc A süt?t jó forróra (kb. 220 °C-ra; légkeveréses süt?t 200 °C-ra) el?melegítjük. A tésztához a lisztet a tojással és a fele tejjel jól kikeverjük, csak ezután öntjük hozzá a többi tejet (ha egyszerre készítjük, csomós lesz). A cukorral és a sóval ízesítjük, félretesszük.
3. perc A desszert öntetéhez való barackot jól megmossuk, félbevágva turmixoljuk, majd lábasba öntjük.
A cukorral ízesítjük, és kis lángon kb. 15 perc alatt s?r?re (szinte lekvárrá) f?zzük, közben id?nként belekeverünk.
6. perc A darált húst a tojással ösz-szedolgozzuk, közben megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkf?vel, az origanóval, a bazsalikommal és a zúzott fokhagymával f?szerezzük. 8 részre osztjuk, zsemlemorzsával behintett gyúrólapon tenyérnyi, 1 centi vastag lapokká igazítjuk; azután kicsit magára hagyjuk. A cukros barackba belekeverünk.
10. perc Egy kb. 30x25 centis tepsit kivajazunk, a tésztát beleöntjük. A forró süt?be toljuk és kb. 20 percig sütjük. Tehát éppen akkorra lesz kész, mire tálaljuk, de ez a jó, hiszen melegen kell kínálni.
12. perc A feta sajtot és a megmosott paradicsomot 0,5 centis kockákra vágjuk, összekeverjük, a húspogácsák közepén elosztjuk. A húsos masszát körben ráigazgatjuk, majd kissé összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon.
15. perc A hús-pogácsákat zsemlemorzsában megforgatjuk, majd serpeny?be, a kissé megforrósított olajra rakosgatjuk. Közepes vagy annál kicsit kisebb lánggal oldalanként 6-7 percig sütjük, félid?ben megfordítjuk.
18. perc A salátához a fejes salátát leveleire bontjuk, megmossuk, leszárogatjuk. A desszert öntete mostanra jó, a t?zr?l levehetjük. A kígyóuborkát megmossuk és vékonyan fölszeleteljük, aho-gyan a meghámozott lilahagymát is. Figyeljünk a húspogácsára, körülbelül most kell megfordítani. Az olajbogyókat félbevágjuk.
24. perc A salátához valókat tálba töltjük, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A sót és a borsot az ecetben kiskanállal elkeverjük, majd apránként az olajat is hozzáadjuk. A salátára locsoljuk, kissé összekeverjük. A húspogácsákat sz?r?lapáttal kiemeljük.
30. perc Tálalhatunk. A f?fogás a salátával együtt el-készült. A pitére vessünk egy pillantást. Szinte biztos, hogy kész, maximum 2-3 perc kell még neki. Kockákra vágva, a barackos öntettel körüllocsolva melegen kínáljuk.
Elkészítési id?: 30 perc.
Egy adag: 842 kcal / 3520 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor a desszerthez édes fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu