a leveshez: 30 dkg frissen fejtett zöldborsó 1 kiskanál ételízesít? por 3 dl tej 3 dkg Rama margarin 1 csapott ev?kanál finomliszt 1 mokkáskanál cukor 1 dl tejszín, 2 tojássárgája 1 szikkadt zsemle a f?fogáshoz: 1 kg tisztított, ha lehet, egyforma nagyságú újburgonya (így is lehet kapni) a sütéshez: b? olaj 70 dkg pulykamáj 6-7 dkg füstölt szalonna 2 ev?kanál olaj 5-6 gerezd fokhagyma 1 kiskanál paradicsom- püré 1 mokkáskanál ?rölt fekete bors 1 kiskanál majoránna 1 kiskanál finomliszt
0. perc 5 deci vizet kisebb lábasban fölforralunk. A borsót megmossuk, a vízbe szórjuk, az ételízesít?vel f?szerezzük, és lefödve, kis lángon kb. 15 perc alatt puhára f?zzük.
2. perc A f?fogáshoz való burgonyát konyharuhára szedve leszárogatjuk. (Ha nem tisztítva vásároltuk, akkor vagy 10 percet igénybe vesz, mire a szemeket
körömkefével dörzsölgetve megmossuk, így biztosan kifutunk az id?b?l!) Egy nagyobb serpeny?t félig megtöltünk olajjal és közepesen megforrósítjuk. Aki frit?zt használ, azt melegítse el?.
4. perc A pulykamájat ? miután hártyáit, inait lefejtettük ? kb. 2 centis darabokra vágjuk. A szalonnát vékonyra fölcsíkozzuk, nagyobb serpeny?ben, az olajon 2-3 perc alatt üvegesre sütjük. A süt?t közepesre el?melegítjük, a leveshez való zsemlét félcentis kockákra vágjuk, a tepsibe szórjuk és a süt? fels? rácsára téve megpirítjuk.
10. perc A serpeny?ben már elég forró az olaj. A burgonyát óvatosan beleszórjuk, és nem egészen közepes lángon kb. 15 percig sütjük.
12. perc A májat a szalonnára dobjuk, és kevergetve 6-8 percig pirítjuk. Közben a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a borsot és a majoránnát is hozzáadjuk, kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük. Ha kész, a liszttel meghintjük, 1 percig pirítjuk, és kb. 1,5 deci vízzel fölöntjük. Kevergetve épp csak 1 percig forraljuk, hogy a leve (szaftja) kicsit bes?r?södjön. Letakarva a megpirult zsemlekockák alá, a süt?be tesszük, így tartjuk melegen. A süt?t elzárjuk.
22. perc A puha borsót a t?zr?l lehúzzuk, lesz?rjük, 4 ev?kanálnyit a tálaláshoz elrakunk, a levét is félretesszük. A többi borsót a hideg tejjel turmixoljuk (merül?mixerrel is pépesíthetjük).
24. perc A vajat lábasban fölolvasztjuk és a lisztet kevergetve 1 perc alatt egy kicsit megpirítjuk benne.
A borsó f?z?levét és a tejes borsópürét ráöntjük, kevergetve fölforraljuk. A cukorral ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.
27. perc A sült burgonyát sz?r?lapáttal kiemeljük, lecsöpögtetjük, tepsibe rakjuk és a forró süt?ben melegen tartjuk.
29. perc A tej-színt a tojássárgájával levesestálban elkeverjük, a borsókrémlevest ráöntjük. A süt?b?l ?kihalászott? zsemlekockát külön kínáljuk hozzá. A brassói máj is melegen van, tálaláskor csak rá kell halmozni a sült újburgonyára.
Elkészítési id?: 30 perc.
Jótanács: ? Ha van még 5 perc, desszertként 25 deka epret, 1 deci tejszínt, 4 gombóc vaníliafagylaltot összeturmixolva fagylaltos eperkoktélt készíthetünk..
Forrás: www.eszemiszom.hu