12 savanyú káposztalevél 1,2 kg savanyú káposzta 5 dkg füstölt szalonna 2-3 ev?kanál olaj 1 közepes vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 csapott ev?kanál pirospaprika 1 kiskanál majoránna 1 púpozott ev?kanál finomliszt a töltelékhez: 10 dkg fényezetlen rizs, esetleg barna rizs, só 60 dkg sertéscomb vagy lapocka fél fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 ev?kanál olaj, 1 tojás 1 mokkáskanál ?rölt bors 1 kiskanál majoránna 1 csapott ev?kanál pirospaprika a tálaláshoz: tejföl
El?ször a tölteléket készítjük el, amihez a rizst 2 deci vízben, csipetnyi sóval puhára f?zzük. A húst kockákra vágjuk, ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd az olajon, közepes lángon kevergetve megfonnyasztjuk, és a húshoz adjuk. A kih?lt rizst és a tojást belekeverjük, kb. fél ev?kanálnyi sóval ízesítjük, megborsozzuk, a majoránnával és a pirospaprikával f?szerezzük.
A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk.
A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk.
A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gy?rögetjük. Az esetlegesen kimaradó töl-telékb?l gombócokat formálunk.
A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak.
A szalonnát kis kockákra vágjuk, az olajon kevergetve ki-
sütjük. Ha szalonna nélkül készítjük, akkor még 2-3 ev?kanál olaj kell hozzá. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a szalonnán üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, majd az apró káposztát belekeverjük. Kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a majoránnával f?szerezzük.
A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és any-nyi vízzel (kb. 6 deci) öntjük föl, amennyi majdnem ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes t?zön puhára f?zzük. Id?közben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem szabad, mert akkor a töltelékek összetörnek. Az elföv? levet folyamatosan pótoljuk. Amíg a káposzta f?, a lisztet kb. 1,5 deci hideg vízzel simára keverjük, vagyis habarást készítünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a habarással bes?rítjük, s néhány percig f?zzük. Amikor kell?en bes?r?södött, a töltelékeket visszahelyezzük. Tálaláskor tejfölt is kínálunk hozzá.
Elkészítési id?: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 571 kcal / 2387 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor
Jótanács: Jó tanácsok
? A káposztát füstölt hús zsírtalanított f?z?levében is f?zhetjük (víz helyett), de akkor nem kell sózni.
? A füstölt húst vékony szeletekre vágva a káposzta közé is keverhetjük, sózni ilyenkor sem kell.
? Amikor a töltelékhez f?zzük a rizst, készítsünk bel?le többet, ami másnap köret lehet.
? A töltelékhez el?f?zött rizst ne használjunk, mert nem f? szét, nem tartja össze..