a tésztához: 60 dkg finomliszt 35 dkg margarin 1 kiskanál só 7-8 dkg kristálycukor 1 dkg éleszt? 2 dl hideg víz a nyújtáshoz: liszt a forma kikenéséhez: 3 dkg vaj a máktöltelékhez: 40 dkg kristálycukor 2 dl víz 50 dkg ?rölt mák 6-8 dkg mazsola (el is maradhat) a diótöltelékhez: 40 dkg kristálycukor 2 dl víz 50 dkg ?rölt dió 6-8 dkg mazsola (el is maradhat) az almatöltelékhez: 1,25 kg alma 30 dkg kristálycukor 5-6 dkg zsemlemorzsa fél kiskanál ?rölt fahéj 1 citrom reszelt héja a lekenéshez: 1 tojás a tálaláshoz: porcukor
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt éleszt?vel és a vízzel összegyúrjuk. Letakarva legalább 1 órára a h?t?szekrénybe tesszük. Ezután
5 egyenl? részre osztjuk. Az egyiket belisztezett deszkán egy kb. 26 centi átmér?j? körré nyújtjuk, ügyelve, hogy szép szabályos legyen, ezért a tortakarikát ráfektetjük, s ennek mentén a tésztát körbevágjuk. A lees? részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is: ebb?l lesz a torta oldala, amihez a legtöbb tészta kell. Süt?papírral bélelt vagy kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk és el?melegített süt?ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses süt?ben 165 °C) kb. 10 perc alatt világosra el?sütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk, ezek ugyanis a torta közepére kerülnek, ahol nem sülnének meg.
A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, majd a mákot belekeverjük, mazsolával gazdagíthatjuk, majd a t?zr?l levéve h?lni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el. Az almatöltelékkel várunk még egy kicsit, mert állás közben sok levet enged. Egy 26 centi átmér?j?, lehet?leg szétszedhet? tortaformát jól kivajazunk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal - de nem az el?sütöttel - az alját kibéleljük. A legducibb cipót hosszú téglalap alakúra nyújtjuk és belülr?l a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket rásimítjuk, vizes késsel elkenegetjük.
Egy el?sütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül egyenletesen a máktöltelék, amit a másik el?sütött tésztával beborítunk.
Most jön az almatöltelék. Ehhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Az el?z?ekre rétegezzük, az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszélek találkozásánál jól összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. A tetejét felvert tojással megkenjük, villával kicifrázzuk. El?melegített süt?ben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses süt?ben 200 °C) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kih?lni, és csak másnap szeleteljük fel. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.
Elkészítési id?: 2 óra + a tészta pihentetése.
Egy adag: 998 kcal / 4172 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Hárslevel? `96.
Forrás: www.eszemiszom.hu