(12 szelethez) a mézeslaphoz: 1 ev?kanál kakaópor 1 ev?kanál méz 1 tojás 10 dkg porcukor 2,5 dkg margarin 20 dkg liszt 1 mokkáskanál szódabikarbóna a piskótához: 4 tojás 20 dkg cukor 4 ev?kanál hideg víz 5 dkg porcukor késhegynyi szódabikarbóna 1 ev?kanál kakaópor 20 dkg liszt a krémhez: 5 dl tej 5 ev?kanál liszt 20 dkg margarin 25 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor 5 dkg kókuszreszelék a tetejére: 1 tábla tejcsokoládés tortabevonó
A mézes laphoz valókat a felsorolás sorrendjében, a liszt és a szódabikarbóna kivételével t?zálló tálba töltjük, és vízg?zre állítjuk. Kevergetve 5 percig f?zzük, majd a t?zr?l lehúzzuk, és a szódabikarbónával kevert lisztet beledolgozzuk. A masszából süt?papírral bélelt nagy tepsire 2 kerek, egyenként 21 centi átmér?j? lapot kenünk, ezt nedves késsel a legkönnyebb. (A két lap átlósan fér el a tepsiben.) El?melegített süt?ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses süt?ben 165 °C) 16-20 percig sütjük. A piskótához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd kanalanként a vízzel tovább verjük. A porcukrot hozzáadjuk, majd a fele liszttel, amiben a szódabikarbónát már elkevertük - összedolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, felét a masszába forgatjuk. Utána, óvatos mozdulatokkal a többi lisztet, kakaót, a maradék tojáshabot is beleforgatjuk. Egy nagy tepsit (35x25 centiset) süt?papírral kibélelünk, a piskótatésztát egyenletesen belesimítjuk. Ugyanúgy sütjük, mint a mézeslapot. Következik a krém: ehhez a tejet
a liszttel simára dolgozzuk és habver?vel kevergetve s?r?re f?zzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, a kih?lt tejes krémet kanalanként hozzáadjuk, végül a vaníliás cukorral és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A torta összeállításakor a piskótát hosszában 5 egyenl? hosszú darabba vágjuk, majd ezeket egyenként lapjában is, elfelezzük. Így 10 kb. 35x5 centis csíkot kapunk. Egyet a krémmel megkenünk, fölcsavarjuk, az egyik kerek mézeslap közepére állítjuk.
A következ? tésztacsíkot is megkenjük a krémmel, a már tortalapon lév? tekercs köré tekerjük. Így csigavonalban haladva járunk el a többi piskótával is. Akkor jó, ha a mézeslapot körben befedtük, a krém egyharmada pedig megmarad. Ennek egy részét a tetejére kenjük, erre kerül a másik mézeslap, majd a torta oldalát a maradék krémmel bekenjük. Rövid id?re h?t?szekrénybe tesszük, végül a tetejét olvasztott tejcsokoládés tortabevonóval megkenjük, körben pedig egy kevés kókuszreszelékkel meghintjük. Legjobb, ha el?z? nap elkészítjük, de néhány órát mindenképpen állnia kell, hogy a mézeslap megpuhuljon.
Elkészítési id?: 2 óra 30 perc + h?tés.
Egy adag: 623 kcal / 2605 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu