(40 darabhoz) a gyömbéreshez: 5,5 dl (kb. 35 dkg) finomliszt 1 csapott kiskanál ?rölt gyömbér 1 csapott kiskanál szódabikarbóna fél kiskanál ?rölt fahéj fél kiskanál ?rölt szegf?szeg 0,5 dl olvasztott margarin 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor 1 dl méz 1 tojás a citromoshoz: 4 dl (kb. 25 dkg) finomliszt 1 púpozott kiskanál süt?por fél mokkáskanál só 1,5 dl olvasztott vaj 1-1 púpozott kiskanál reszelt citrom- és narancshéj (lehet mandarin is) 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor 0,5 dl (kb. 7 dkg) porcukor 1 tojás a nyújtáshoz: liszt a tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj a mázhoz: 1 tojásfehérje 10 dkg finom porcukor 2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményít? ételszínezék a díszítéshez: tej, színes cukorkák, kókuszreszelék pirított, szeletelt mandula csokoládé, mazsola stb.
A gyömbéres változathoz a lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat meg a szegf?szeget összekeverjük. Az olvasztott margarint kézi habver?vel habosra verjük, a cukrot hozzáadjuk, és addig keverjük, míg utóbbi elolvad benne. El?ször a mézzel meg a tojással, majd a f?szeres liszttel dolgozzuk össze. 3 részre osztjuk, egyenként cipóvá formáljuk, és fóliába csomagolva legkevesebb 4 órára beh?tjük, de akár 2 napig is tárolhatjuk, miel?tt hozzálátnánk. A citromos tésztát ugyanígy készítjük el. Sütéskor egy tésztacipót lisztezett nyújtólapon kb. 4 milliméter vastagságúra ellapítunk. Különféle, lisztbe mártott kiszúrókkal csinos kis formákat készítünk bel?le, és kivajazott tepsire (süt?lapra) rakosgatjuk. El?melegített süt?ben közepesnél kisebb lánggal (150-160 °C) kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. 1-2 percnyi pihentetés után lapátkanállal tálcára átszedjük, így hagyjuk kih?lni. A többi tésztával hasonlóan járunk el. A tojásfehérjét a rizsliszttel és a porcukorral elkeverjük úgy, hogy s?r? tejfölhöz hasonló állagú legyen. Ennek 2/3-át félretesszük, a többit pedig, a festéket cseppenként hozzáadva, megszínezzük. A fehér mázból 5-6 ev?kanálnyit kiveszünk, pár csepp tejjel lágyítjuk, majd ecsettel néhány sült kekszre kenjük, és dermedni hagyjuk. A többi mázat kis lyukú, simacsöves habzsákba töltjük. Akinek nincs ilyen, a masszát töltse nejlonzacskóba, és a csücskét vágja le: kész is a házi habzsák. A mázat ízlés szerint a kekszekre nyomjuk-pöttyözzük. Ha valaki nem akar bajlódni a habzsákkal, a mázat a süteményekre kiskanállal is rácsurgathatja. A tésztát szeletelt mandulával, színes cukorkákkal stb. is díszíthetjük, de el?tte vékonyan kenjük meg mázzal, hogy ezek ráragadjanak. 2-3 órán át száradni hagyjuk. Fémdobozokban 2 hétig is eláll.