(8 szelethez) a tésztához: 30 dkg finomliszt, só 15 dkg vaj vagy margarin 1 tojás a töltelékhez: 40 dkg kifejtett zöldborsó só késhegynyi szódabikarbóna 1 ev?kanál cukor 50 dkg tejszínes (ún. Sport) sajt 2 ev?kanál tejföl 2-3 ev?kanál búzadara 1 mokkáskanál ?rölt bors csipetnyi reszelt szerecsendió 3 tojás 20 dkg eidami sajt a forma kikenéséhez: vaj a tetejére: 1 tojás
El?ször a tésztát készítjük el. A lisztet kissé megsózzuk, és a vajjal vagy a margarinnal összemorzsoljuk. A tojást beleütjük, és annyi - sz?k fél deci - hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas, az edény falától elváló tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva, hideg helyen 1 órán át pihentetjük. Közben a zöldborsót enyhén sós, szódabikarbónás, cukorral ízesített vízben 3-4 percig f?zzük, majd lesz?rjük. A tejszínes sajtot lecsöpögtetjük és áttörjük. A tejfölt meg a búzadarát belekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval f?szerezzük. A tojásokat is beleütjük, majd a zöldborsót hozzáadjuk, és 5 deka eidami sajtot belereszelünk. A tészta kétharmad részét lisztes gyúródeszkán 22-24 centi átmér?j? lappá nyújtjuk, és egy 18-20 centi átmér?j?, kivajazott tortaforma alját és oldalát kibéleljük vele. Az alját villával megszurkáljuk. A maradék eidami sajtot vékonyan felszeleteljük, a felét a kibélelt formába terítjük, a zöldborsós tölteléket belesimítjuk, és a maradék sajttal befedjük. A visszamaradt tésztából kerek lapot nyújtunk és a töltelékre fektetjük, majd körbevágjuk. A lees? tésztából a torta tetejére díszítést (levelet, karikákat stb.) készítünk. Az oldal- és a fed?lap találkozásánál a tésztát vízbe mártott ecsettel körbekenjük, majd ujjunkkal összenyomkodjuk, nehogy szétnyíljon. A tetejére középen kb. 2 centi átmér?j? nyílást vágunk, és alufóliából tekert tölcsért nyomunk bele, hogy a g?z elillanhasson. A tortát simára kevert tojással megkenjük, villával egy-két helyen megszurkáljuk, és el?melegített süt?ben, a közepesnél er?sebb lánggal (200 °C; légkeveréses süt?ben 180 °C) 50-60 perc alatt megsütjük. Ezután a formából óvatosan kiborítjuk, talpára állítjuk, és 30-40 percet pihentetjük, csak utána vágjuk fel. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. El?fordul, hogy a tejszínes sajt sütés közben levet enged, ez leginkább a tészta tetején látható, de nem hiba! Papírtörülköz?vel könny?szerrel fölitathatjuk.
Elkészítési id?: 2 óra 40 perc.
Egy adag: 618 kcal / 2709 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu