Képregények
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 377 1 2 ... 500 750 1000 1250 1500 1633  Utolsó


Narancsos sült sonka

Hozzávalók

(10 személyre)
egy szép, kb. 3 kg-os darab enyhén füstölt sonka
7-8 dl száraz fehérbor
12-15 szem fekete bors
2 vöröshagyma
2 ág halványzeller
2 babérlevél
3 ev?kanál csíp?s mustár
2 narancs
25-30 szem szegf?szeg
4 ev?kanál méz

      A sonkát lábasba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi és legkevesebb 6 órán át, de legjobb, ha egész éjszakán át áztatjuk, hogy véletlenül se legyen túl sós. Másnap a vizet leöntjük, a húst leöblítjük. A lábasban friss vizet forralunk, és a sonkát belefektetjük. Annyi vízzel egészítjük ki, hogy a húst teljesen ellepje, és ráöntjük a fele bort is. A borsot a megtisztított, cikkekre vágott hagymával együtt beleszórjuk. A fölszeletelt zellert meg babérlevelet hozzáadjuk, és lefödve kis lángon, 2-2,5 óra alatt puhára f?zzük. A t?zr?l lehúzva a levében h?lni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük és leszárogatjuk. A b?rét késsel lefejtjük úgy, hogy vékony, bels? fehér zsírja a húson maradjon. Utóbbit keresztben is, hosszában is nem túl mélyen bevágjuk. A sonkát a mustárral vékonyan körbekenjük. A narancsokat jól megmossuk, és 2-3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A narancskarikákkal a húst beburkoljuk úgy, hogy a gyümölcsszeletek kissé fedjék egymást; ezen kívül mindegyiket néhány szem szegf?szeggel a húsba nyomkodva rögzítjük. A sonkát magas falú tepsibe fektetjük, és a mézzel körbekenjük. A maradék bort aláöntjük és el?melegített süt?ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses süt?ben 165 °C) kb. 30 percig sütjük, közben levével gyakorta meglocsoljuk. A süt?b?l kivéve 15 percig pihentetjük, majd deszkára tesszük. Nagyjából középen, a csont mentén kettéhasítjuk. A csontot a húsról ügyesen kifejtjük. Az így kapott két húsdarabot a hozzá képzelt csontra mer?legesen fölszeleteljük. (Ha a csonttal párhuzamosan szeletelnénk, szálkás-rágós lenne, és szétesne.) Hidegen, melegen egyaránt finom.


Elkészítési id?: 2-2,5 óra f?zés + a sonka áztatása.
Egy adag: 575 kcal / 2404 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY