Borosos steak
Hozzávalók:
- 1 ? evőkanál szemes fekete
bors
- 1 ? evőkanál szemes zöld bors
- 2 szelet 2 ? centi vastag
vesepecsenye
- só
- 1evőkanál olaj
- 3 + 2 evőkanál puha vaj
- 2 evőkanál brandy
- ? deci tejszín
Belangyosítom
a sütőt 50 C-ra (gázsütőnél az 'épphogy' fokozat), majd a kétféle szemes borsot
beleszórom a mozsárba, és néhány erőteljes mozdulattal durvára töröm.
A
borsmorzsát átöntöm egy levesestányérba, és a kevés sóval bedörgölt
vesepecsenye-szeleteket meghempergetem benne. Pont úgy teszek, mintha
bepaníroznám őket: kicsit belenyomkodom a szeletek mindkét oldalát a
borsmorzsába, így biztos, hogy egyenletesen vastag lesz a bundájuk. Ha ezzel
elkészültem, rögtön kezdhetem is a hússütést.
Előveszem
a 24 centi átmérőjű serpenyőmet, és amikor az olaj szinte már felhevült benne,
nagy lángon oldalanként kb. 1-1 perc alatt enyhén barnás színűre kapatom a
pecsenyék külsejét. Ez a kéreg azért fontos, hogy majd sütés közben ne
száradjanak ki a szeletek.
Visszatekerem a lángot, és belekanalazok a serpenyőbe 3
evőkanál vajat. Közepesen erős tűzön oldalanként 4-4 perc alatt szaftosan
puhára sütöm a frenetikus illatú hússzeleteket, majd fogok egy szűrőlapátot ?
nem villát, hogyisne döfködni nem ér, az pofon a finom belső leveknek -, és
átköltöztetem a megsült húsdarabokat egy hőálló tálra. Rájuk borítok egy darab
alufóliát, és beteszem őket a langyos sütőbe, hogy féltett kincsemet melegen
tartsam, amíg elkészítem hozzá a mennyei szószt.
Ehhez
először a megüresedett serpenyő alatt nagyobbra csavarom a lángot, aztán
hátrább lépek, és óvatosan beleöntöm a brandyt. Közben vigyázok, hogy még
véletlenül se a lángba, hanem az edénybe csorogjon az ital. Az alkohol ilyenkor
sisteregve elforr, én pedig fakanállal kevergetve belekapargatom a lébe a
serpenyőhöz ragadt, ízes húspörköket. Ezek után közepesre veszem a tüzet, és
még 2 evőkanál vajat meg egy kevés tejszínt teszek a serpenyőbe. Kézi
habverővel kevergetve 1-2 perc alatt összeforralom a mártást, picit megsózom,
és előveszem a langyos sütőből a melegen tartott hússzeleteket. Rájuk kanalazom
az ízdús, földöntúli élményt, aztán ehetünk.
Valami
hihetetlenül csodálatos étel ez, és újabb bizonyítéka annak, hogy nem az
alapanyagok meg az eszközök mennyisége, hanem mindig a minőségük a fontos.
2
adag lesz belőle.
(BORSOS STEAK néven szerepelt
a NŐK LAPJÁBAN is 2003/17 szám)
Forrás:
Nők Lapja
Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó | | Értékelés | Nehézség | Dátum
|
---|
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez |
Kategória | Hozzávaló | Mennyiség |
---|