Kapros töltött káposzta
Hozzávalók
(8 személyre)
a töltelékhez:
25 dkg rizs
4 ev?kanál olaj
4 tojás
80 dkg darált sertéshús
1 csapott ev?kanál só
1 mokkáskanál ?rölt bors
5 gerezd fokhagyma
1 csapott ev?kanál pirospaprika
16 savanyúkáposzta-levél
az aprókáposztához:
20 dkg császárszalonna
1 nagy vöröshagyma
2 zöldpaprika
3 paradicsom
1 ev?kanál pirospaprika
1 ev?kanál er?s paprikakrém
2 kg savanyú káposzta
só
?rölt bors
5 dl tejföl
4 csokor kapor
El?ször a töltelékeket állítjuk össze (már ez is készülhet bográcsban, amit utána legfeljebb csak ki kell öblíteni). A rizst megmossuk, leszárítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk és kb. 5 deci forrásban lév? vízzel fölöntjük. Kis láng fölött, lefödve kb. 20 percig pároljuk, majd a t?zr?l levéve 15 percig g?zöljük. Ha kész, húsvillával fellazítjuk, kissé kih?tjük. Utána a tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával meg a pirospaprikával f?szerezzük és jól összedolgozzuk. A savanyú- káposzta-leveleket - miután vastag erüket kivágtuk - ezzel a masszával megtöltjük. A szalonnát kis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A kicsumázott paprikát meg a paradicsomot 1 centis kockákra daraboljuk. A szalonnát bográcsban kiolvasztjuk, zsírjában a hagymát megpirítjuk, a paprikát és a paradicsomot rádobjuk. Még néhány percig sütjük, majd a pirospaprikával meghintjük, a paprikakrémet belekeverjük. Közben a savanyú káposztát néhány vágással fölaprítjuk, hogy a szálai ne legyenek olyan hosszúak, majd a hagymás alaphoz adjuk. Megsózzuk (vigyázzunk, mert a káposzta is sós), megborsozzuk, 2 csokor fölaprított kaporral f?szerezzük és közepes t?z fölött 30 percig pároljuk. Ha szükséges, egy kevés vizet is öntünk alá. Ekkor egy nagy mer?kanálnyi káposztát a bográcsból kimerünk. A töltelékeket közben a benne maradt káposztára rakjuk, és a kiszedettel lefedjük, majd letakarjuk. Parázsló t?z fölött, kb. 1 órán át pároljuk. Közben meg-megrázogatjuk, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá. Végül a tölteléket kiemeljük bel?le, az aprókáposztát a tejföllel gazdagítjuk, a töltelékeket újra belerakjuk. A maradék fölaprított kaporral meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Elkészítési id?: 2 óra 50 perc.
Egy adag: 689 kcal / 2880 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
Forrás:
www.eszemiszom.hu
Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó | | Értékelés | Nehézség | Dátum
|
---|
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez |
Kategória | Hozzávaló | Mennyiség |
---|